Adduru de Mangiare
A chiddr’ura,
ogne ddominica matina,
si sentìa a mmìanzu la via
nu parrasune concitatu:
Com'era lu Mangiare 'de Dominica
De chiddra sicunda porta
sempe chjiusa,
trasìa, a pprima matina,
na spera de sule,
chi ddisegnava,
‘nta l’aria ancora scura
de la stanza,
na striscia de luce polverosa
cu ttanti puntinicchi volaruli.
A chiddr’ura,
ogne ddominica matina,
si sentìa a mmìanzu la via
nu parrasune concitatu:
era la nesciuta
de la missa de l’arva
e li hfimmini,
si ‘ntrattenìanu,
a scangiare notizzi e
pettegolezzi de paise.
Li hfigghjiùali eranu,
a chiddr’ura,
quasi tutti, ancora ‘nta lu lìattu e
‘nc’era nu pùacu de tìampu
prima de ‘ncignare
li servizzi de tutta la jiornata.
S’avìa de preparare
la suppa pe lu latte,
si cercava n’ovicìaddru pe li cchjiù picciuli,
l’ùavu sbattutu de matina,
era cchjiù de na medicina,
si rociava e
si mentìanu li cùasi a postu
casa-casa.
La dominica
era na jiornata speciale
e ppe menzijiuarnu
si preparava sempe nu mangiare bùanu;
‘nta lu tìastu, lucidu-marrone,
de crita verniciatu,
chi bbenìa de li argagni
de Schiddraci,
si tagghjiava, hfina-hfina,
na bella cipuddra russa cu li baffi,
chi ogne cùacciu de lagrimi…..
Suffrijìa a ‘ndorare
‘nta chiddr’uagghjiu virde
de olivara,
chi nno mmancava mai,
e ssi jiungìa nu mìanzu gaddru
tozza-tozza,
o quandu ‘nc’eranu
dui morziceddra de crapìattu cu la cuda.
A lu momentu giustu
na boccia de pumadùaru
a pezzarìaddru,
prohhumatu de vasilicò,
sarvatu de nta lu mise de agustu,
e ttutu quantu
venìa dassatu mu coce
a lu hfùacu lìantu
de la hfurnacetta.
‘Nce volianu tri o quattru uri
de cottura
pe mmu si hfa nu sucu sapuritu,
e nna perzuna,
sempe pronta mu manijia,
pe nno mmu si ‘mpinge
lu gaddru a lu culacchjiu.
Attramente chi ssi cocìa lu brodu,
‘nc’era lu tìampu pe li hfilatiaddri,
e chiddra era tutta n’atra storia.
La mamma preparava,
supa la tavula,
na ‘nsalatera janca,
lucida e brillante,
nu crivu de hfarina ‘ncensalora,
pisata sempe in abbundanza,
jiungìa nu puacu d’acqua de la vozza
e ‘ncignava a ‘mpastare;
ricogghjìa cu li mani, ‘mparinati,
tutta la hfarina ancora asciutta;
cu movimenti antichi ed essenziali,
versava a-gguccia-a-gguccia
ancora acqua e
lu ‘mpastu cominciava a ssi hformare;
‘nce volìanu dece minuti bùani
pe mmu si vide
na bella pizzatula rotunda,
e ffinarmente
si potìa cominciare
a ffilare la pasta.
La prima hfilatura, grossolana,
preparava tanti morziceddra
randi cùamu tri-quattru jidita de manu;
ogne pezzarìaddru de pasta
tagghjiatu cu li mani,
venìa appricatu,
unu la vota,
a lu hfìarru de cozetta,
cu ttutti dui li mani accarizzatu,
passatu dui o tri bbùati
avanzi e arrìadi,
accumpagnatu de chiddru
sgrusciu metallicu, ovattatu,
e cùamu pe magìa,
nescìa
nu hfilatìaddru longarinu,
bellu spilatu,
cu lu grupu
ammìanzu,
chi era nu spettaculu
a bbidire.
Li conzavamu, ‘mpenduti,
a lu crivu, jancu de hfarina,
supa li stavajiucchi hfrischi de vucata,
supa la tuvagghjia
de tavula conzata,
schierati e misi ‘mpila,
cùamu nu battaglione de sordati,
Com’eranu bìaddri,
adagiati supa na spurvarata de hfarina,
s’asciucavanu accussì
nu paru d’uri,
hfin’aqquandu era prontu
lu stagnatu.
Venìanu sempe cucinati
a lu hfocularu,
supa lu tripùadi grùassu de la hforgia,
‘nta lu stagnatu rande
cu acqua assai.
Li hfraschi de bruvera e olivara
ardìanu de nu hfùacu rigogliosu,
li vampi s’azavanu a li lati
hfin’aqquandu si sentìa tumbulijare:
si jiungìanu
dui pugna de sale ‘mpetra,
ripassatu a lu mortaru;
si ricogghjìanu pue
chiddri sordati e
delicatamente cu li mani
li si cominciava ad affucare
‘nta tutta chiddr’acqua
chi gujjiìa.
No ‘nce volìa tìampu assai pe la cottura,
però avìanu d’essere cùatti
bùani-bùani,
pe mmu diventanu scilusi,
e mmu si pùanu pigghjiare de sapure.
Lu hfùacu era sempe alimentatu,
l’acqua mu gugghjie de continuo;
quandu eranu a puntu de cottura
venìanu sculati, asciutti-asciutti e passati
‘nta chiddra ‘nsalatera-rustica de crita.
Tuttu lu sucu russu prohfumatu
si spargìa supa chiddru jiancu ben-di-dio,
dui cucchjiari de lignu, hfatti a mmanu,
li manijjiavanu chjianu-chjianu,
hfin’aqquandu s’avìanu
pigghjiatu de sapure‘, e
quandu tuttu era ben amalgamatu
si ‘mbiancava, cu tri jiunti
de casu pecurinu.
Mentre si preparava tuttu quantu,
nu prohfumu invadìa tutta la casa.
Eranu aromi antichi
duve la cipuddra s’avìa accucchjjiatu
cu lu pumadùaru,
e chiddru cu l’essenza de l’ùagghjiu;
lu vasilicò si sentìa appena,
sopraffattu de
lu formaggiu pecurinu
de dui anni stagionatu e
grattatu a mmanu
cu la grattalora.
Quandu pue
chiddra bella ‘nsalatera
arrivava a mmìanzu la tavula,
li cristiani,
seduti ‘ntùarnu-‘ntùarnu,
eranu estasìati,
cu lu sapure già ‘nta lu palatu
e li succhi de lu stomacu
in subbugliu.
Hfatti li purziùani ‘nta
chiddri pìatti hhùandi smendulati
ognunu cominciava a ‘nsapurare
li hfilatìaddri morbidi e scilusi,
giusti de sale e a puntu de cottura.
Passavanu lisci-lisci ‘nta la vucca,
parìa peccatu puru mazzicare,
e dassavanu na gioia cerebrale
chi cumpensava de tutta la hfatiga;
nu hfjiascu de vinu russu
pe li randi,
acqua de cincu cannali
pe li picciriddri,
casu, sozizzu e ppane de casa,
na ricotteddra hfrisca
quandu ‘nc’era.
Si cunchjiudìa accussi
lu mangiare de la hfesta,
passata tutti ‘nsema in armonia,
sicundu li usanzi
tramandati,
‘nta chiddri hfamigghji de na vota.
..di Mario Dastoli 13 nov 2022
La Dominica “ Adduru de Mangiare “
Nei ricordi e nel cuore di ciascun jacursano c’è una strada e una casa .La mia era la vecchia Strada Consortile , poi Strada Provinciale , ma sempre “mbricciata “ era con tanti sassolini bianchi. E in quella strada c’è sempre ancora quella casa che mi ha visto nascere , giocare e crescere. Poi anche andar via.
La casa di Mario stava invece più in alto, nella zona che ha dato i natali a Jacurso. Via Belvedere o Timpone per i nostalgici del luogo. Da quelle case ci siamo allontanati per studiare . Io a Cosenza e Mario a Catanzaro . In quelle nostre case, impregnate di vita quotidiana , di sapori e odori , nel calore di una famiglia riunita , almeno la sera a tavola e al focolare , abbiamo lasciato quel bambino in crescita che andava a scuola con i pantaloncini corti , magrolino , a volte timido e impacciato e , a momenti triste o malinconico , giocoso o irruente.
Alla Domenica , quando ancora era Domenica e gli abitanti erano tanti, le persone si riversavano per strada “ rigistrati “ in Piazza San Giovanni che si affollava di uomini in attesa della Messa che si celebrava nella chiesa li davanti. Le strade si riempivano di gente e la Piazza e la Tribona diventavano una platea solo domenicale quando nella luce di mezza mattinata le ragazze sbocciavano come fiori a primavera e i giovanotti passavano e ripassavano inqueti in attesa di succhiare il loro nettare.
In quelle stesse strade le vicine non mancavano di scambiarsi le novità a raccontarsi guai e malanni e come al solito , da specialiste , pettegolezzi e critiche.
Poi si tornava a casa e le nostre abitazioni stavano diametralmente in direzioni opposte…. In comune la domenica gustavamo la stessa piacevole e nostalgica fragranza . Le donne s’erano fatta la Messa “ de l’arva “ , come i foresi che andavano in campagna , e quando si tornava a casa le nostre narici si inebriavano di tutti ma propri di tutti gli odori dei pranzi che si preparavano in ogni casa . Le case di Jacurso non sono mai state “ alte “ , le cucine stavano quasi tutte a pianterreno e dalla mezza porta aperta uscivano dirompenti e concentrati odori che lasciavano immaginare pietanze su tavole allungate , imbandite e pronte ad accogliere caldi piatti fumanti.
Com’era facile ! Si riconosceva l’odore del sugo e degli ingredienti , il profumo dei bolliti , delle cipolle fritte e dei minestroni , delle patate e peperoni fritti . Tutte di produzione famigliare come l’olio di oliva ed il vino che accompagnava “quel Mangiare “. Perché da noi Pranzo , Cena o Colazione . ..era semplicemente “ il Mangiare “ e significava tutto.
Pensando a tutte quelle cose saporite , a volte tornando a casa capitava di trovare nel piatto qualcosa di diverso che non riuscivo ad associare a quei profumi di cipolle, patate e peperoni fritti! Però era sempre …Domenica
Rientrato dal Convegno sulla Dermatologia , del quale in Calabria è stato il pioniere e fondatore insieme al figlio Stefano, in nostro Dottore ci regala questa volta un pezzo di passato che , con un vecchio binocolo cerca di farci ritrovare uno scorcio di quella vita passata.
Perché di Domenica la casa aveva un profumo buono.
Patati e Pipi . Adduru e Sapuru
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francesco casalinuovo - jacursoonline